Opførsel

 For at man kan opnå lange og gode venskaber og gode familiebånd, er det vigtigt at man lærer sig, hvordan opfører sig overfor andre. Hvis man har den rigtige opførsel, vil man altid klare sig godt med andre. Man vil få mange venner og ikke blive uvenner med nogen.

Vi har fra Koranen og fra vores hellige Profet fået fortalt alle de ting for hvordan, man lærer den bedste opførsel.

Et venskab er noget at det mest dyrebare man kan få, som man altid skal passe og pleje.

De nedenstående ting fortæller dig, hvad du kan gøre, for at blive en af de bedste i god opførsel.

 

Det største man skal være i besiddelse af er ærbarhed. At være ærbar betyder at man er from og beskeden. At være from betyder at man er mild, venlig og blid. At være beskeden betyder at man er anstændig og blufærdig, det vil sige at man …….

Man skal være sød og rar og hjælpsom overfor alle, det er både ens søskende, ens veninder og dem man møder på vejen.

At være gavmild er også noget kun de bedste mennesker er. Man skal dele ud af det man har og ikke tænke på, hvad man vil have tilbage bagefter, for jo mere du giver ud, jo mere giver Allah dig igen og endda mere end hvad du havde i forvejen.

 

Hvis du viser venlighed overfor alle og giver ud af det du har, vil du være på den rette vej.

Hvad man aldrig skal gøre er at tale grimt til andre og kalde dem ved øgenavne. Det sårer og man bliver meget ked af det. Hvis en går med briller, har man ikke ret til at kalde ham eller hende ’brilleabe’ eller hvis en går med bøjle, må man heller ikke drille med hvordan de ser ud. Det samme gælder hvis man er høj, lav, tynd eller tyk. Man har ikke lov til at gøre nar ad hvordan folk ser ud, for det er Allah, der har skabt dem sådan, så ved at man generer dem, generer man hvad Allah har skabt ud af Hans perfektion.

Desværre er det også ret nemt at blive uvenner. Man kan komme til at sige en ting, som man måske ikke mente noget ondt med, men din ven eller veninde misforstår det og så vil de ikke være venner mere.

Mange gange når nogle så er uvenner går de og fortæller det til andre og siger, at nu skal de ikke længere snakke eller lege med ham eller hende, men det er meget forkert at gøre sådan.

 

Hvis du er blevet sur på en, skal du først sidde og tænke det hele igennem, for måske kan du så se, at det slet ikke var så slemt alligevel, men hvis du stadig syntes at det han eller hun gjorde, var alt for dårligt, så kan du gå til en anden god ven eller veninde og fortælle ham eller hende det og så få ham eller hende til at snakke med jer om det, hvor I sidder sammen alle tre, så I kan få det løst og blive gode venner igen.

 

Profeten Mohammed har sagt, at ingen broder har lov til at tage afstand fra hans broder i mere end tre dage. Broder betyder alle muslimske mænd og drenge. Dette gælder selvfølgelig også for søstre.

Han sagde derefter at den person, der først går og siger undskyld til den anden, er den der er nærmest Allah. Derfor er det altid godt at være den første, der siger undskyld, også selvom det måske ikke var ham eller hende, der havde startet det, for Allah vil give den person der gik først mest belønning og Allahs belønning er det bedste, du kan opnå.  

Profeten Mohammed har sagt at i ærbarhed, ligger der kun gode ting. Man vil altid få det bedste ved at være ærbar og i sidste ende vil belønningen være Paradiset, for Allah elsker de personer, der altid har en god opførsel.

 

I Islam er det også godt at være genert. At være genert, vil sige at man ikke er frembrusende. Når man er frembrusende, så tager man alt, hvad man kan få. Når nogen byder andre noget, står man først i rækken med hånden langt fremme for at tage imod og man er slet ikke genert for at bede om mere.

En frembrusende person er også en, der altid skal tale først og hele tiden prøver på at overgå det andre siger. De har slet ikke tid til at høre på andre, men vil hellere høre dem selv snakke.

Dette er ikke en god måde at være på, for det gør at venner og veninder tit bliver irriterede eller sure og til sidst ikke gider lege eller snakke med den person mere.

Når man er genert venter man tålmodigt indtil det bliver ens tur til at tage imod og man tager kun, hvad man bliver budt.

Og man tager sig også tid til at høre på andre og taler ikke i munden på andre hele tiden.

 

Der er dog én ting, hvor man ikke må være genert og det er hvis man skal læse Koranen højt. Så skal man ikke være genert overfor andre. Man skal lægge hele sit hjerte i læsningen og kun tænke på at Allah skal høre det. Der er heller ikke nogen, der kan grine, hvis man kommer til at læse noget forkert i Koranen, man skal blot rette personen i fejlen og så skal læsningen fortsætte.

 

En anden ting man skal undgå er at føle misundelse. I sura al Falaq siger Allah, den Største at vi skal tilflugt hos Ham fra misundelse.

Misundelse er noget at det værste mennesker kan have. At være misundelig vil sige, at man bliver jaloux på nogle ting andre har. Hvis en anden har fået noget nyt legetøj eller nyt tøj eller en ny cykel, så er det nemt at blive jaloux og ønske at man havde det samme.

Men problemet er at mange gange bliver den misundelse til uvenskab, da man bliver irriteret over at vennen eller veninden har noget, der er bedre end det man selv har. Men der er man nødt til at lære, at vi ikke alle kan have de samme ting og vi vil få nogle ting på forskellige tidspunkter. Mange gange går det sådan, at den der misunder hvad andre får, praler alt for meget, når han eller hun så en anden dag får et eller andet nyt, og så gider andre ikke at se det eller lege med det, fordi han eller hun har pralet så meget. Men hvis man bliver glad for at se, hvad andre har fået og siger tillykke, så vil der ikke være misundelse imellem hinanden og man vil altid kunne forblive venner.

Profeten Mohammed har sagt at den, der ønsker for sin broder, hvad han ønsker for sig selv, er en af de bedste. Det vil sige at man vil ønske at alle har gode ting og hver gang man får noget nyt, vil man gerne lade sine venner og veninder se og lege med det også.   

 

En vigtig ting man heller ikke må have imod hinanden er mistanke. Det vil sige, at man ikke må mistænke andre for det de siger, som værende usandt. Man skal stole på hinanden. Hvis man fortæller hinanden noget, skal man tro på det, man får fortalt. Man må ikke tro at de lyver eller ikke ville fortælle det hele, fordi man måske selv havde troet noget andet eller hørt noget andet fra andre.

 

Der er et meget smukt Hadith, der beskriver hvordan man skal være overfor hinanden. Den hellige Profet har sagt: ”Misund ikke hinanden, skru ikke priserne i vejret overfor hinanden. Had ikke hverandre, underbyd ikke hinanden, men vær Allahs tjenere og brødre.

En muslim er en anden muslims broder, han hverken undertrykker eller svigter ham. Han lyver ikke overfor ham, han ringeagter ham ikke. Fromhed er lige her ”og Profeten pegede på sit bryst tre gange, ”det er ondskab når et menneske ringeagter sin muslimske broder. En muslim er urørlig for en anden muslim, både med hans blod, ejendom og ære.” (Muslim)

 

Det er også meget vigtigt, for at du kan holde på et ægte venskab, at man kan holde på en hemmelighed. Hvis du bliver betroet noget fra din ven eller veninde, må du ikke fortælle det til andre. For hvis du fortæller en anden det, vil din ven eller veninde blive meget såret og ked af det og han eller hun vil nok aldrig stole på dig igen, og hvis man ikke kan stole på hinanden, kan man ikke være bedste venner. ’Bedste venner’ skal være to, der altid kan stole på hinanden. De skal kunne komme til hinanden hver gang de har problemer eller er kede af det, og så få trøst fra deres bedste ven eller veninde. Bedste venner og veninder vil følges ad igennem alt det gode og alt det dårlige. Man skal kunne klare alt sammen og man skal også kunne tilgive hinanden, hvis en af dem begår en fejl.

 

Profetens kone Aisha (RAA) har fortalt hvordan Profetens datter Fatima (RAA) holdte på en hemmelighed hun havde med Profeten .

Det var en dag, hvor alle profetens koner sad hos Profeten . Fatima (RAA) kom ind, og han bød hende velkommen ved at sige: ”Du er velkommen, min datter”, hvorefter han lod hende sidde ved hans side og så hviskede han noget til hende, hvor hun begyndte at græde. Da han mærkede hendes bekymring, hviskede han igen hemmeligt til hende og hun smilede. Jeg (Aisha) sagde til hende: ”Allahs Sendebud valgte dig og ignorerede hans koner for at snakke hemmeligt med dig og alligevel græd du?” Da han gik spurgte jeg hende: ”Hvad sagde Allahs Sendebud til dig?”

”Jeg vil ikke røbe min hemmelighed med Allahs Sendebud ”, svarede hun.

Efter Profeten var gået bort, sagde jeg (Aisha) til hende: ”Jeg bønfalder dig med den ret jeg har over dig, at fortælle mig hvad Allahs Sendebud sagde til dig”. Hun sagde: ”Nu – ja. Da han hviskede til mig den første gang, fortalte han mig at Gabriel en gang hvert år plejede at lytte til ham, når han reciterede Koranen, hvor han så reciterede det tilbage en eller to gange, men denne gang har han gjort det to gange (på et år, i Ramadan måneden) og (derfor) har jeg indset at min død er nær. Så vær opmærksom på det, du skal gøre for Allah og vær standhaftig, for jeg skal være en fortræffelig forløber for dig.” ”Til dette græd jeg som du så.”

”Da han så min pine, hviskede han igen hemmeligt til mig, hvor han sagde: ”Fatimah, er du ikke tilfreds med at du vil være den ophøjede iblandt de troende kvinder eller kvindernes overhoved af dette folkeslag?” Dette fik mig til at smile som du så.”

 

Som man kan se ud fra dette Hadith, skal man ikke røbe hvad andre fortæller en. Selvfølgelig skal man ikke sidde og hviske med en overfor andre, som Profeten Mohammed gjorde det. Han var det bedste eksempel og vidste blot et eksempel på, at man skal holde på en hemmelighed overfor alle. Hans datter havde ikke lov til at fortælle det til hans koner, selvom de har flere rettigheder over hende end hun har over dem, så det viser, at man ikke må fortælle, hvad man får betroet til nogen som helst.

 

Noget der minder lidt om det med at holde på en hemmelighed, er man også skal overholde, hvad man lover. Allah, den Almægtige siger mange gange i Koranen,  at vi skal overholde hvad vi har aftalt, og Han siger også at det er afskyeligt i Hans Øjne, hvis vi ikke gør det.

 

Hvis du har lavet en aftale med en fx om at I skulle mødes, skal du overholde det. Hvis der kommer noget i vejen, fx at dine forældre beder dig om at gøre noget for dem på det tidspunkt, må du hurtigt sige det til din ven eller veninde og så kan I aftale en andet tidspunkt, men hvis en anden ven eller veninde kommer og spørger om du kan lege, kan du ikke bare glemme den aftale, du havde først. Enten kan I alle sammen lege sammen eller også skal du overholde din første aftale.

Det samme gælder hvis man har en andens ting, så skal man passe på den, ligesom det var ens egen. Man må ikke låne den ud til andre og man skal passe på at den ikke går i stykker.

 

Du skal også huske at betale tilbage, hvad du har lånt. Det er meget vigtigt, at man altid får betalt, hvad man skylder.

 

Endelig må man selvfølgelig heller ikke lyve. Når man lyver gør det at andre ikke kan stole på én. Man vil aldrig tro på hvad personen siger også selvom personen nogle gange taler sandt, for man er vant til at personen lyver, så man ved ikke hvornår han eller hun taler sandt og hvornår han eller hun lyver.

Heller ikke små løgne, som man tror ikke kan gøre nogen skade, er i orden.

Hvis du er kommet til at lave en lille fejltagelse eller har gjort noget forkert, der måske kan gøre andre sure, er det bedst at du hurtigst får fortalt dem det, så I kan snakke det igennem, men hvis du i stedet prøver på at skjule det ved at lyve, og de så en dag finder ud af det, så bliver de meget sure, mere end de ville have været, hvis du havde sagt det fra starten, og så vil de måske ikke være gode venner med dig igen.

 

Den Hellige Profet Mohammed har sagt: ”Du må tale sandt for sandheden er en dyd og dydighed leder til Paradiset. En mand som altid taler sandt og holder af sandheden, er opskrevet som sandfærdig hos Allah. Hold jer fra løgn, for løgn leder til ondskab og ondskab leder til Helvedes ild. En mand som uafbrudt lyver og fortsætter med at lyve, er opskrevet som løgnagtig hos Allah.” (Bukhari og Muslim)

 

Vores Profet var det bedste eksempel på, hvordan man skal opføre sig. Han havde den bedste opførsel og de bedste manerer. Han var altid from og beskeden og var meget genert overfor andre. Han sårede aldrig nogen og han var heller ikke misundelig eller jaloux på nogen. Han ønskede altid det bedste for andre og gav hellere end gerne alt hvad han ejede, for at andre kunne få det godt. Han gik ikke rundt og mistænkte folk i deres hensigter, men vejledte på en pæn måde folk, hvis han så nogle forkerte træk hos dem. Han fortalte heller aldrig nogen, hvad han blev betroet af andre og han overholdte altid hvad han lovede. Der er faktisk en historie, der fortæller om at Profeten en gang stod og ventede 3 dage på det samme sted. En mand havde bedt ham vente på ham, indtil han kom igen og han ville komme hurtigt, men manden glemte det imidlertid. Tre dage efter kom han tilfældig forbi igen, hvor han så at Profeten stadig stod der. Han kom i tanke, hvad han havde sagt og blev meget flov. Den hellige Profet var trofast blevet stående i hele tre dage.

Dette viser at det er af højeste vigtighed, at man overholder hvad man har sagt, lige meget hvor svært det end må være.

 

Profeten har sagt til os at vi skal føre en god tale eller lade være med at snakke. Vi skal altid tale med pæne ord, vi må ikke bande eller sige grimme og vi må ikke lyve. Han bad os også om at være venlige imod alle. I et Hadith sagde han: ”Allah, den Mest Ophøjede, har åbenbaret til mig, at I skal vise venlighed og være hjertelige mod hinanden, så ingen skal føle sig mere værd end andre og ingen skal skade nogen anden.” (Muslim)

 

Som sagt var den hellige Profet Mohammed det bedste eksempel på, hvordan mennesker skal leve og opføre sig. Han var den bedste mand, der nogensinde har levet og vi skal alle prøve på at følge hans eksempel, hans sunnah.

 

Den hellige Profet sagde at vi ikke skulle lade solen gå ned over vores vrede, det vil sige at vi ikke skal lægge os til ro inden dagen er omme, uden at vi har løst eventuelle konflikter med hinanden.

Må Allah den Højeste hjælpe os alle med altid at være gode ved hinanden og at vi altid kan løse problemer i fred og ro, så vi kan opnå fred imellem hinanden og til sidst komme i Paradiset.