Spisetid

 

Det er i Islam meget ærværdigt, at man sidder ordentlig ved maden, når man skal spise og også at man spiser sin mad med pæne manerer.

 Vi har igen vores hellige Profet at kigge efter, som viste os det bedste eksempel på bordskik.

 Vi vil her fortælle om de forskellige Hadith omkring mad og drikke og forklare hvorfor det er så vigtigt, at man spiser pænt.

 Det første man altid skal gøre, før man begynder at spise, er at sige Allahs Navn, det vil sige, at du skal sige ’Bismilah’, før du spiser. Et Hadith beretter:

Allahs Sendebud sagde: "Når en person træder ind i sit hjem og siger Allahs Navn, imens han går ind og når han skal spise (sin) mad, (så) siger Satan (til sig selv): Du har intet sted at være for i nat og ingen aftensmad (at få), men når han går ind uden at nævne Allahs Navn, (så) siger Satan: Du har fundet et sted at være for i nat, og når han ikke nævner Allahs Navn, før han skal spise, (så) siger han (Satan): Du har fundet et sted at være for i nat og (fundet) aftensmad."

 Det er mest fortræffeligt at sige: ’Bismilah ar-Rahmaan ar-Rahiim’, som betyder ’I Allahs den Nådiges den Barmhjertiges Navn’. Hvis du har glemt at sige det, kan når du kommer i tanke om det, sige ’Bismilah awwalan wa aakhiran’, som betyder ’I Allahs Navn først og sidst’.

 I det hele taget er det godt at sige Allahs Navn, før man foretager enhver handling, selvfølgelig gode handlinger og det eneste man ikke kan sige ’Bismilah’ før, er når man går på toilettet.

 Når man siger Allahs Navn, før man laver noget, gør det at du har betroet det til Allah og Han vil så hjælpe dig med at udføre det, du er i gang med på bedste vis.

 Desuden er det også meget godt at lave Duâ (i dette tilfælde en bordbøn), før man spiser. I denne Duâ kan man bede Allah om, at Han vil skænke velsignelse over ens mad, så man vil blive mæt og få alle de vitaminer og mineraler, man har brug for.

 Man skal også lære sig at spise med sin højre hånd. Mange ikke- muslimer spiser med deres venstre hånd, men i Islam er det delt op sådan, at man bruger sin højre hånd til alt det gode, det er fx til at spise med, til at hilse med hinanden på og give hinanden hånden med, til at give hinanden ting og tage ting med, når man laver mad, hvor man putter ingredienserne i med højre hånd og rører med højre hånd, til at smøre sin mad med, alle de almindelige gøremål bruger man højre hånd til.

Sin venstre hånd bruger man til at vaske sig med efter toiletbesøg og til at skifte ble med og andet i den karakter.

 Allahs Sendebud har sagt: "Spis ikke med din venstre hånd for Satan spiser med sin venstre hånd." (Muslim)

Og han sagde: "Når nogen af jer vil til at spise (mad), skal han spise med sin højre hånd og når han vil drikke skal han drikke med sin højre hånd, for Satan spiser med sin venstre hånd og drikker med sin venstre hånd." (Muslim)

 For at undgå at Satan får lov til at tage del i vores mad, skal du undgå at spise med venstre hånd og huske at nævne Allahs Navn inden du spiser.

Derudover er det ikke så godt at puste på maden, for det gør Satan også, i stedet skal du vente, til din mad ikke er så varm.

 Allahs Sendebud har også forbudt at man står op, imens man drikker og da han blev spurgt om at spise, imens man stod op, sagde han at det var meget værre og afskyeligt. (Muslim)

 Der er mange, der ikke helt kan forstå, hvorfor man skal følge de helt små ting også, såsom at spise med sin højre hånd og sidde ned, imens man spiser og drikker. De har svært ved at se, hvad forskellen skulle være.

Men i Islam vil man holde muslimernes adfærd ens, uanset hvor forskellige vi er både i vores sociale og økonomiske status.

Det vil sige at muslimerne skal kunne kende hinanden og altid vide, hvordan de vil foretage tingene. På denne måde bliver vi ikke overraskede over hinandens forskellige måder at gøre tingene på. Det gælder i hele muslimens opførsel.

Det vil på denne måde også være nemmere at være sammen med andre børn, da de vil lege og opføre sig på samme måde.

 Vi har også brug for at følge det samme system hver dag. At have de samme vaner at følge. For på denne måde kan vores krop og hjerne følges ad i en god balance og det gør at vi bliver mere glade og afslappede.

Men hvis man ikke er i balance med sig selv, vil man let blive irriteret og man kan få et meget iltert temperament, som man ikke selv vil kunne styre. At følge de samme normer hver dag, er også med til at give os en stærk styrke og selvkontrol.

 Til sidst vil det, at udføre tingene på nøjagtig samme måde som vores hellige Profet Mohammed gjorde, gøre at du vil føle Profetens nærværelse omkring dig og du vil opleve dig selv i en større åndelighed med din religion, hvilket vil sige, at du vil leve mere efter det næste liv (efter døden) og ikke tænke så meget på alt det gode, du gerne vil have fra dette liv på jorden.

 Med hensyn til at drikke imens man står op, er det dog tilladt at drikke det hellige Zam- Zam vand fra Makka, imens man står op, da Profeten Mohammed gjorde sådan.

 Profeten drak også altid i tre slurke, når han drak. Han holdte en pause imellem hver slurk, hvor han trak vejret en gang, før han så igen tog en slurk.

 Det er også Sunna (hvad Profeten gjorde) at spise på gulvet, hvor alle samles og spiser af den samme tallerken.

Man skal da tage fra det mad på tallerknen, der står dig nærmest og ikke sidde og række over på den anden side for at tage det, du gerne vil have derfra.

 Hvis du spilder noget mad, skal du tage det op igen og lige sikre dig, at der ikke er noget skidt på og så spise det, for Hadith siger, at det du spilder, vil Satan spise og vi skal ikke efterlade det mindste til ham.

 Profeten spiste altid med fingrene. Han brugte tre af hans fingre, nemlig pege og lange finger og tommeltot. Når han så var færdig med at spise, ville han først slikke resterne af maden fra hans fingre, før han ville vaske dem.

 Dette har tre gode grunde:

1. Hvis vi forestiller os, at der sidder omkring et halvt gram mad tilbage på fingrene og måske to gram tilbage på vores tallerken fra hver person ved hvert måltid, så vil tabet af mad være kolossalt, hvis vi smider det væk, det vil ikke være mindre end tre millioner kilo, som vil række nok til at bespise tre millioner mennesker ved hvert måltid.

Det er derfor Islam lærer os, at vi skal slikke vores fingre rene og spise alt, hvad der ligger på tallerknen.

 Deri ligger også at maden er meget indholdsrig på vitaminer og mineraler, som mennesket har brug for hver dag, for at kroppen kan fungere som den skal, men i retter der er sammenrørte, ved vi ikke hvor det gode ligger og vi ved derfor ikke om det vi efterlader, er det der er det bedste for os. Det er også en del af det, der hedder ’Barakah’, ’velsignelse’ fra Allah. Når du laver Duâ til at Allah skal sende velsignelse ned over det mad du spiser, ved du heller ikke, hvor Allah har lagt Sin velsignelse til os.

Det kan være en lille bid fra maden, hvor Allah har lagt alt det, der vil gøre dig mæt og sund.

 2. Når der ikke er en krumme at finde på hverken tallerknen eller på fingrene, giver det også en ekstra renlighed og både fingre og tallerken vil være meget nemme at rengøre.

 3. Hvis fingre ikke bliver slikket rene, men bliver tørret i en serviet eller et stykke papir, vil madresterne derpå blive omdannet til bakterier og mikrober og de vil blive ved med at formere sig og det er også med til at skabe forurening.

 I stedet for at smide mad ud, bør vi i stedet give det til nogle, der er sultne. Det er faktisk en hjerteløshed ikke at være betænksom med sin mad. Hvis du altid har nemt ved at få fat i noget at spise, hvilket vil sige, at du så ikke er fattig, så tænker du slet ikke på de fattige ude i verdenen som sidder og sulter og som ville være lykkelige for den mindste krumme, de kunne få fra dig.

 Man skal også passe på med at tro, at man altid vil have nemt ved at spise sig mæt. Der kan nemt ske en katastrofe hvor du bor, hvor du så ikke vil kunne få fat på mad og måske værre endnu, ikke ville kunne få fat på vand. Derfor skal man altid være omhyggelig med, hvad man tager på sin tallerken. Du skal ikke tage mere på end du kan spise, så hellere tage en gang mere end at smide noget ud.

 Det samme gælder med vandet. Det er meget nemt for os her i Danmark at få fat i vand, det eneste vi skal gøre, er bare at åbne for vandhanen og så strømmer det ud, men der er mange lande, der ikke har vandhaner, men i stedet skal gå til brønde eller floder for at få vand. Nogle lande er så udtørrede, at der slet ikke er noget vand at finde nogen steder.

Der dør alt for mange mennesker hver dag på grund af sult og tørst, så derfor, når vi bare åbner for hanen og lader den løbe, imens vi laver noget andet, føler vi slet ingen medfølelse for disse stakkels mennesker.

 Vores Profet har sagt at vi skal dele vores mavesæk op i tre når vi spiser. Den ene del skal være til mad, den anden til væske og den tredje til luft.

Dette er et rigtig godt system at lære sig, for det gør nemlig, at vi bedre kan kontrollere vores sult, så vi ikke går helt ned hver gang sulten begynder at trykke lidt på.

Det er også en god forebyggelse, hvis vi en dag skulle komme i krig eller ud for en katastrofe, at vores krop så kan klare sig med mindre madportioner.

 Man skal have respekt om maden, fordi det er stor velsignelse fra Allah. Vi har brug for mad hver evig eneste dag, for at vi kan overleve. Vores krop kan ikke leve længe uden den får mad og væske.

Da vi her i Danmark ikke har store problemer med få mad, skal vi takke Allah ekstra meget, for at det ikke er os, der lider af sult, men derfor må vi også altid huske de mange millioner mennesker af voksne og børn, der ikke har noget at spise og drikke og sætte os ind i, hvordan de føler og har det, det er også en af de ting, Allah vil have vi skal prøve at føle, når vi faster i Ramadan. Da kan vi rigtig mærke sulten, men vi er så privilegerede, så heldige at vi har masser af mad at tage af, når solen går ned. Det er der flere millioner mennesker, der stadig ikke har.

 Vi skal derfor værne om vores mad, det vil sige, at vi ikke må bruge den til at lege med, vi må ikke kaste med den og vi skal sørge for ikke at levne noget mad.